Een vakantiebaan om te blijven!

Vlak voor de zomer kreeg Sarah de Haan bij toeval een flyer in handen. “Er stond dat Samen op zoek was naar vakantiemedewerkers. De zorg sprak me altijd al aan. Dus ik dacht: ik wil het weleens proberen. En ook leuk om bij Samen te werken. Mijn opa heeft in Magnushof in Schagen gewoond. En mijn oma bij het toenmalige Noorderlicht in Hippolytushoef.”

Kim Lensing belandde via-via bij Samen. “Een vriendin van mijn moeder werkt bij Samen. Zij vertelde dat je bij hier goed vakantiewerk kunt doen. Dat leek me wel leuk.” Wat haar vooral aanspreekt? “Heel eerlijk?”, lacht Kim. “De uren. Het werk is super flexibel. De ene week werk ik achttien uur, de andere week vierentwintig. Net hoe het me uitkomt. En wat ook fijn is: het betaalt goed. Mij hoor je niet klagen.” “Mij ook niet”, vult Sarah aan. “Ik ben aan het sparen voor een vakantie met vriendinnen.”

Vette verhalen

Beide meiden werken als Samen Assistent. Kim bij De Bron in Schagen. “Ik begin om zeven uur ‘s ochtends. Eerst ga ik rond met de broodkar. Ik maak ontbijt voor de mensen. Daarna is het een praatje maken, afwassen, koffie schenken, een spelletje doen. Het leukste? Dat zijn de verhalen van vroeger. Een bewoonster woonde vroeger in Australië. Daar verdiende ze haar geld met zes koeien. Heel vet om die verhalen te horen.”

Sarah werkt in de weekenden bij Hof van Wieringen en Ulkediep in Hippolytushoef. “Ik help bewoners bij de ochtendzorg. Denk aan wassen, aankleden, steunkousen aandoen. En ’s middags help ik bij het eten. Als ik tijd heb, doen we spelletjes. Ook help ik weleens bij activiteiten. Of ik ga met een bewoner mee naar het fietslabyrint. Of we gaan gezellig een kopje koffie drinken. Dat vinden ze leuk. En ik ook.”

Goede basis

Dromen de meiden van een loopbaan in de zorg? “Ik wel”, zegt Sarah. “Ik zit nu in het eerste jaar van de mbo-opleiding Verpleegkunde. Dankzij mijn bijbaan bij Samen heb ik een goede basis. Zo had ik bijvoorbeeld al geleerd hoe je steunkousen aantrekt. En wat handig is: naast mijn werk loop ik bij Samen nu ook stage voor mijn opleiding.” Vakantiewerk of een bijbaan bij Samen? Sarah raadt het alle zorgstudenten van harte aan. “Je leert hier veel over de zorg en de verschillende doelgroepen.”

En Kim, wil zij verder in de ouderenzorg? “Nee”, klinkt het, weer eerlijk. “Ik heb nu een tussenjaar. Ik werk en sport veel en doe leuke dingen met mijn vrienden. Na de zomer start ik met de hbo-opleiding Sociaal Werk. Ik wil psycholoog worden. Maar deze ervaring is wel heel nuttig. Ik doe veel kennis op over de zorg.”

Waardevolle momenten

Daarbij worden ze goed geholpen door ervaren Samen-collega’s. “Ze zijn heel open en vriendelijk”, aldus Kim. “Ik kan altijd bij ze terecht als ik een vraag heb.”

“Ik ook”, knikt Sarah. “Toen ik hier net werkte, heb ik meegelopen met collega’s. Ik zag hoe vriendelijk ze zijn. En ik zag ook hoeveel het voor bewoners betekent als je de tijd neemt voor een gesprekje. Als je even vraagt naar de kinderen of kleinkinderen. Met iets kleins kun je iemand al blij maken. Dat is heel waardevol.”

Kom jij deze vakantie net als Kim en Sarah werken bij Samen? Klik hier voor de vacatures.