Voetballer in de huishouding

Vijf dagen in de week staat Sjoerd als keeper op het veld bij FC Volendam. Daar speelt hij in de jeugd van de proftak. “Via Volendam doe ik ook de mbo-opleiding Sport- en Bewegingsleider. Daarnaast zocht ik een bijbaan om wat bij te verdienen. Ik zag dat Samen medewerkers zocht voor de huishouding. Dat werk kan ik goed combineren met mijn voetbal. En ik vind het superleuk om fysiek bezig te zijn. Het is niets voor mij om de hele dag achter de computer te zitten.”
 

Levensverhaal

Drie ochtenden in de week werkt Sjoerd bij Magnushof in zijn woonplaats Schagen. “Ik start om zeven uur. Dan pak ik mijn werkkar en de tablet. Daarop zie ik wat ik die ochtend moet doen. De ene keer heb ik een dienst waarbij ik de kantoren schoonmaak. De andere keer werk ik op een afdeling met bewoners. Dan maak ik eerst de woonkamer schoon. Daarna de kamers van de bewoners en de badkamers.”

Het leukste aan zijn werk? “Het contact met de bewoners. Laatst maakte ik schoon bij een mevrouw die zei: ‘Ik heb vroeger hetzelfde gedaan als jij.’ Ze had 24 jaar schoongemaakt. Terwijl ik aan het werk was, vertelde ze me haar levensverhaal.” Wat hij gemeen heeft met de ouderen? “De humor! En zij houden wel van een praatje, net als ik.” Dan, met een grijns: “En veel bewoners houden van uitslapen. Ik ook.”

Compliment van de trainer

Ook met Samen-collega’s heeft hij een goede band. “Als nieuweling ben ik heel warm ontvangen. Van de verpleegkundigen tot de voedingsdeskundige: iedereen is supervriendelijk en geïnteresseerd. Op maandag vragen ze vaak: ‘Hoe heb je dit weekend gespeeld?’”

Een voetballer in de schoonmaak? Sjoerd vindt het niet meer dan logisch. “Mijn teamgenoten vinden het mooi dat ik dit doe. Net als mijn trainer. Die zei: ‘Goed dat je dit werk doet. Want in de zorg hebben ze altijd mensen tekort.’ Ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen.”

Sparen

Bij Magnushof zijn de mannen in de minderheid, heeft Sjoerd ervaren. “Ik snap niet waarom de zorg een vrouwending zou moeten zijn. Ook voor mannen is het leuk om in de zorg te werken. Bijvoorbeeld als medewerker huishouding. Dan ben je flink fysiek bezig. Veel jongens vinden dat leuk. Het is ook nog eens goed voor je.” En goedkoper dan de sportschool. Sterker nog: Sjoerd krijgt prima betaald.

“Ik verdien veel meer dan mijn vrienden die in de supermarkt werken. Ik heb laatst mijn rijbewijs gehaald, dus ik ben nu aan het sparen voor een autootje. En voor mijn vakantie naar Mallorca. Ik had een tijdje geleden al geboekt, maar ik had niet genoeg geld. Maar nu wel!”

Tot slot: maakt Sjoerd thuis ook schoon? “Nee”, zegt hij met een schuldbewust lachje. “Dat doet mijn moeder.”

Wil jij net als Sjoerd werken bij Samen? Klik hier voor de vacatures.